SLOVENSKE KADETINJE TIK PRED EVROPSKIM PRVENSTVOM

Slovenske kadetinje z ŽURD-ovko Anamarijo Baruca jutri potujejo v Makedonijo, gostiteljico letošnjega evropskega prvenstva za kadetinje, ki se bo odvijalo od 13. do 23. avgusta v Skopju.
Potem, ko so na kvalifikacijah v Črni gori marca letos Slovenke zelo prepričljivo premagale vse tekmice -(Moldavijo, Črno goro in Španijo), bodo tokrat njihove tekmice v prvem delu tekmovanja Švedinje – ki bodo gotovo želele ponoviti uspeh izpred dveh let, ko so postale evropske prvakinje, Makedonke – domačinke, ki so si to skupino na žrebu same izbrale in pa Čehinje, ki so ne nedavno končanih EYOF-u zasedle četrto mesto.
Prvi dve mesti v skupini vodita v nadaljnje boje za mesta 1 – 8 in pomenijo tudi napredovanje na svetovno prvenstvo leta 2016 na Slovaškem.
Ekipa pod vodstvo selektorja Milana Ramšaka se je od 15. julija temeljito pripravljala na Rogli, v Makedonijo pa potujejo: Maja Vojnovič (Krka), Iza Bon-Brzin (Ljubljana), Staša Cvetko (Celje Celjske mesnine), Aneja Novak (Krim Mercator), Luna Vončina (Ljubljana), Lučka Prašnikar (Zagorje), Anamarija Baruca (ŽURD Koper), Patricija Akalovič (Naklo Peko Tržič), Živa Čopi (Krka), Nina Žabjek (Krim Mercator), Anika Strnad (Zelene Doline Žalec), Tjaša Arhanič (Krim Mercator), Neža Skrinjar (Zagorje), Hana Vučko (Krim Mercator), Petra Fister (Naklo Peko Tržič), Ema Abina (Ljubljana); rezerve so: Inja Perič (Ljubljana), Lara Maslo (ŽURD Koper), Neža Hohnjec (Celje Celjske mesnine), Maja Helbel (Celje Celjske mesnine), Tina Bolčič (ŽURD Koper).

Evropsko prvenstvo U17 za kadetinje (European Women’s Youth Handball Championship) se sicer organizira preko Evropske rokometne zveze EHF vsaki dve leti, na tekmovanje pa se uvrsti 15 držav iz predtekmovanja in ekipa države gostiteljice. Slovenija se je na evropsko prvenstvo uvrstila nekajkrat, nazadnje pa že daljnega leta 2007, ko je zasedla 11.mesto. Najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih kadetinj pa so slovenske rokometne kadetinje dosegle prav pod vodstvom našega trenerja, Izolana, tedanjega selektorja Borisa Čuka leta 2005 na evropskem prvenstvu in sicer 4. mesto. Tudi tedaj se je prvenstvo odvijalo v Makedoniji in tudi tedaj so se Slovenke uvrstile na finalno tekmovanje na kvalifikacijah v Črni Gori. Leto zatem pa je Boris popeljal slovenske kadetinje celo do 5. mesta na svetovnem prvenstvu kadetinj v Kanadi.

Spremljajte tekme naših deklet v živo na spletnih straneh prvenstva: www.mk2015.ehf-euro.mk