Predsednik kluba Saša Munda o uspehih ŽURD-a za Primorske novice

članek primorske novice 11.05.

Koprska ženska rokometna ekipa je prvenstvo končala na sedmem mestu, ta konec tedna pa jo čaka še nastop v finalu pokalnega tekmovanja.

FINALE POKALA KOT NAGRADA
ponedeljek, 11. maj 2015, 18:00

Po propadu članskih selekcij Burje, Izole in nazadnje Pirana ostaja ekipa Žurd Koper edini obalni ženski rokometni prvoligaš. Klub s komaj nekajletno tradicijo je nastal v času gospodarske krize, zato so poslovanje zastavili skromno in na trdnih temeljih. Približno sto rokometašic in zavidanja vredna strokovna ekipa se prav te dni veseli največjega klubskega uspeha – uvrstitve članske ekipe na finalni turnir pokala Slovenije.

KOPER > Žensko univerzitetno rokometno društvo Koper so ustanovili pred osmimi leti. Takrat je bil obalni rokometni zemljevid drugačen in bolj na gosto posejan s prvoligaši kot danes, ko so razpustili ženske članske ekipe na Škofijah, v Izoli in pred kratkim še v Piranu. Koprski klub tako ostaja edini obalni prvoligaš.

“Bili smo nasledniki rokometnega kluba Maestral, ki ga je vodil Tone Barič in je imel ekipe samo do kategorije starejših deklic,” razlaga Sašo Munda, predsednik kluba. “Ker so dekleta iskale klube, kjer bi nadaljevala z igranjem rokometa, smo se nekateri starši odločili, da sami ustanovimo klub, kjer bodo naše hčerke lahko nastopale tudi v kategorijah kadetinj, mladink in članic. Koper je veliko in bogato mesto, z lepo športno dvorano, in škoda bi bilo, da tega ne bi izkoristili.”

Skoraj polovica študentk
V sezoni 2008/09 so prvič nastopili v kategoriji mlajših in starejših deklic ter takoj osvojili naslov državnih prvakinj, kar jim je dalo dodatnega zagona. Nato so vsako leto nastopali v kategoriji više. Ker je v koprski občini že deloval ženski rokometni klub na Škofijah, so sprva načrtovali združitev. A preden bi se to lahko zgodilo, je Burja zašla v finančne težave. “Tisto leto smo prestopili v kategorijo kadetinj. Iskali smo strokovnjaka ter ga tudi dobili. To je bil Igor Poklar, priznani rokometni trener, ki je začrtal usmeritev kluba, ki smo ga do takrat vodili sami amaterji,” se spominja Munda.

Poleg Poklarja, ki trenira člansko ekipo, mlajše selekcije kluba danes vodijo Boris in Duška Čuk, Matej Kleva, Vlado Hrvatin in Brane Franovič. “Prepričan sem, da imamo najboljše trenerje v Sloveniji. To so ljudje, ki so rokometu veliko dali in imajo ogromno izkušenj,” pravi Munda. V sedmih selekcijah imajo v Žurd Koper registriranih približno sto igralk, rokometne krožke pa vodijo na šestih koprskih osnovnih šolah. Kot žensko univerzitetno društvo delujejo neodvisno od primorske univerze, nadejajo pa se, da bi v bodoče univerzo, ki nima svoje rokometne ekipe, zastopali na mednarodnih tekmovanjih. Dekleta iz drugih slovenskih krajev, ki prihajajo na študij v Koper, pa lahko v klubu nadaljujejo z igranjem rokometa. Skoraj polovico članske ekipe sestavljajo študentke Univerze na Primorskem.

Razvoj v smeri amaterizma
“Našim igralkam nikoli nismo obljubljali plačila, ker za kaj takega nimamo denarja. Klub smo postavili na noge ravno v obdobju, ko se je začela gospodarska kriza, kar je na nek način tudi naša prednost. Starši pri nas že od vsega začetka plačujejo vadnino za svoje otroke, ostalo prispevajo občina in sponzorji,” razlaga Munda in doda, da imajo v poslovanje kluba vgrajenih dovolj varovalk, da se jim najverjetneje ne more zgoditi kaj takega, kot se je zgodilo drugim obalnim rokometnim klubom.

V prvi ligi so prvič nastopili prejšnjo sezono, ko so osvojili deveto mesto. Letos so prvenstvo končali še dve mesti više, obstanek v ligi pa so si zagotovili že pred koncem prvega dela. “V teh razmerah smo dosegli maksimum. Treniramo samo enkrat na dan. Če nimaš polprofesionalne ali profesionalne ekipe, od igralk tudi ne moreš zahtevati, da so vsak dan na treningu. Ali bo šel razvoj rokometa v smeri amaterizma, je odvisno predvsem od stanja v gospodarstvu. Trenutno pa je edina prava pot, da si pripravljen delati tudi s skromnimi sredstvi,” meni Munda.

Koprske rokometašice so prevenstvo končale brez večjih pretresov, pred njimi pa je največji izziv doslej, saj so se uvrstile med štiri najboljše ekipe v pokalnem tekmovanju. Finalnega turnirja, ki bo 16. in 17. maja, pa ne bodo mogle odigrati pred domačim občinstvom, saj je rokometna zveza organizacijo dodelila Kočevju in ne Kopru, ki je bil edini protikandidat. “Zanimivo, da se niti Krim niti Velenje ali Žalec, ki tudi igrajo v finalu, niso prijavili za organizatorja turnirja. Mi smo pripravili bogat spremljevalni program, problem pa je bil, da rokometna zveza poleg kritja vseh ostalih stroškov od organizatorja zahteva, da ta vplača tisoč evrov v fond za reprezentance nižjih selekcij. Namesto da bi zveza sama pridobila sponzorje za reprezentance, moramo to plačevati klubi, ki poleg tega vzgajamo tudi igralke za te reprezentance,” je razočaran Munda.

Kljub temu, da turnirja ne bo v Kopru, pa je uvrstitev v finale pokala največji uspeh ekipe Žurd Koper doslej in vsem v klubu nagrada za dosedanje delo.

ALJA TASI